Nyhedsarkivdetaljer

Encounters

  

Aarhus Filmværksted og Other Story præsenterer en serie af kortfilm skabt hen over påsken på Jelling asylcenter. Her har fem filmskabere og fem asylansøgere mødt hinanden for første gang. Baseret på disse møder, har de skabt en række kortfilm. Kortfilmene portrætterer både hvad det vil sige at være flygtning i Danmark, men også hvad det vil sige når to mennesker møder hinanden.

Filmene er skabt ud fra et dogme om at filmen først bliver interessant, når de to der, har skabt filmen, tør sætte sig selv på spil. Det er hvad de fem asylansøgere og filmskabere har forsøgt. Projektet er et dokumentarisk eksperiment i at samskabe film frem for at se på flygtninge udefra. Gennem de personlige fortællinger bringer filmene beskueren tæt på nogle mennesker, der i medierne oftest betragtes udefra som noget fremmed, der skal kontrolleres. I denne filmserie får vi lov til at komme helt tæt på disse mennesker og opleve sanseligheden bag møderne mellem filmskaberne og asylansøgerne.

 

"It is Safe Now" af Yama Rauf & Hakim Ziaee

 Yama er danskboende filmskaber, der er født og opvokset i Afganistan. Hans film omhandler Mir, der bor på Jelling asylcenter. Filmen er et poetisk portræt af hverdagen, hvor naturen danner ramme om asylcentrets langsomme venten.


"Come Closer" af Isabel Bilde & Sayed Rahim Rahimi

 Filmen er et møde mellem Isabel og Sayed. De mødes i filmen om et fælles ønske om at fortælle, men fortællingen udvikler sig hurtigt til et kunstnerisk kærlighedsportræt frem for et journalistisk værk, som ellers var deres udgangspunkt for en film.


"Neliker" af Belal Hashemi

 Belals debutfilm er en hyldest til sin mor, som befinder sig langt fra den anemonedækkede skov, hvor vi ser ham gå rundt. Belal er fra Iran og har boet i halvandet år på forskellige asylcentre i Danmark. Da Belals danske filmskaber-makker besluttede sig for at trække sig ud af projektet, stod han alene med opgaven om at lave en film. Filmen er bygget op af forskellige øjeblikke, som Belal og de andre filmskabere fra Jelling har filmet. Alle øjeblikkene peger på hver deres måde tilbage på savnet af den kvinde, der er hans mor.


"Venter i natten" af Nivetha Balasubramaniam & anonym

 Nivethas egne forældre kom til Danmark som flygtninge og hun har i filmen forsøgt at forstå hvad det betyder. Hende og hendes makker fra asylcentret tog ud på nogle lange natlige køreture mod vandet, hvor de gik tur og lærte hinanden at kende. Det er disse ture, der danner rammen om filmene, hvor Nivetha forsøget at komme helt tæt på hendes makkers oplevelse af at vente i uvished.


"Rain on Canvas" af Freja Nanadowa Rohde Monney & Goran Azizi

Rammen for denne film er en overnatning i et telt. Her lærer vi Goran og Freja at kende. To unge mennesker, der med både humor og alvor lukker os ind i hvad det vil sige at bo permanent i et telt.
Freja læser til dagligt psykologi og Goran bor til dagligt på Jelling asylcenter.

  

Alle filemene er skabt af Aarhus Filmværksed og vil blive distribueret i samarbejde med medieplatformen Other Story.

Projektet er finansieret af: Smukfonden, Interkulturelt center, Flygtningestemmer & Jelling Sparekasses Fond.

 

 

Go back