Nyhedsarkivdetaljer

Kasper Rune Larsens debutfilm Danmark på Berlinalen

 

Aarhus Filmværksted er stolte over at kunne meddele at den værkstedsstøttede spillefilm Danmark af Kasper Rune Larsen, er blevet udtaget til Berlins Internationale Film Festival.

Danmark er Kasper Rune Larsens debutfilm og afgangsfilm fra den alternative filmuddannelse Super 8 og filmen er støttet af Aarhus Filmværksted og Den Vestdanske Filmpulje.

Direktør for Aarhus Filmværksted, Aage Rais udtaler:

”Aarhus Filmværksted er pavestolte over at Kasper Rune Larsen med spillefilmen Danmark får sit internationale gennembrud. Kasper Rune har været en vigtig og dejlig usleben stemme i det aarhusianske talentmiljø og Aarhus Filmværksted har støttet adskillige af Runes film gennem årene. Da Kasper Rune og hans hold begyndte at tænke i spillefilm, på et tidspunkt hvor alle etablerede kræfter frarådede unge talenter at kaste sig tidligt ud i spillefilmsformatet, støttede Aarhus Filmværksted uforbeholdent visionen bag Danmark og gav sammen med Den Vestdanske Filmpulje den største produktionsstøtte med penge og udstyr til et enkelt projekt i Aarhus Filmværksteds historie".

Allerede i 2014 blev den originale og stærke idé bag Danmark kåret som vinder af Spot the talent, en konkurrence skabt af Aarhus Filmværksted, Filmby Aarhus og Spot Festival.

Her tildelte Aarhus Filmværksted sammen med Den Vestdanske Filmpulje projektet en støtte på 100.000 kr. samt udstyr og faciliteter til produktion og postproduktion. Filmen har sidenhen modtaget yderligere 100.000 kr. i færdiggørelsesstøtte fra Aarhus Filmværksted, og det er dermed den største produktionsstøtte med penge og udstyr til et enkelt projekt i Aarhus Filmværksteds historie.

Den lokale filmstøtte gjorde det muligt for det aarhusianske hold at kaste sig ud i det ambitiøse spillefilmsprojekt. Og selvom budgettet var langt fra et normalt spillefilmsbudget som ligger på mellem 15 og 25 mio. Kr. så lykkedes det med stor opbakning fra lokale kræfter at realisere filmen som blandt andet er optaget i Viby, Fredericia og på Sølund Festival.

Kasper Rune Larsen har i mange år haft sin gang på Aarhus Filmværksted, og vi er pavestolte af at have været med til at påvirke hans karriere og udvikling, og at han med spillefilmen Danmark får sit internationale gennembrud. Aarhus Filmværksteds fornemste opgave netop er at udvikle aspirerende talenter som Kaspers personlige og uskolede udtryk, så vi sikrer et mere modigt og mangfoldigt filmudbud i Danmark.

Instruktøren udtaler selv om den gode nyhed; ”Amen det er jo crazy, at en aarhusiansk produceret film nu er landet på en af verdens største filmfestivaler. Der skal lyde en kæmpe tak til alle de lokale filmskabere der var med til at producere filmen, og tak til Den Vestdanske Filmpulje og Aarhus Filmværksted der har troet på projektet!"

 

Generationsportræt med udgangspunkt i egne oplevelser

Danmark er en selvbiografisk skildring af Kasper Rune Larsens egen opvækst på villaveje og mellem betonblokke i en større dansk provinsby. Han kalder sin film "en kærlighedserklæring til den fortvivlede ungdom."

Hovedpersonen Norge har droppet skolen og holder sig oven vande ved at drømme om at flytte til Aarhus eller Berlin med sin eneste ven Myre. Det daglige forbrug af hash og øl sætter en stopper for ethvert initiativ hos de to unge drenge, og det er først, da Josephine træder ind i Norges liv og påstår at være gravid med hans barn, at der sker noget. Hun bliver katalysatoren til den forandring, han har undertrykt, og den usædvanlige situation bliver det skub, der får ham tilbage på sporet.

Kasper Rune Larsen har skabt Danmark ved at lade filmens scener udspille sig uden nedskrevet dialog, men som improvisationer mellem skuespillerne. Spillefilmen er instruktørens afgangsprojekt fra den treårige filmskoleuddannelse Super8 i Aarhus, og den er lavet uden støtte fra det Danske Filminstitut. 'Danmark' er produceret af Martin Fugl Chabert, Stefan Frost og Henrik Underbjerg for Radiator Film. Filmen havde premiere på CPH PIX i oktober og er blevet vist på DR3.  

 

Filmen er i konkurrencen i Generation 14plus, under Berlinalen som finder sted d. 15 -25 februar 2018.

 

 

Go back